Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bolk historie

grondlegging - Dranken- en kolenhandel

De historie van het transportbedrijf Bolk begint in 1934 met de oprichting van de firma Looms & Bolk, die vervoer verrichte voor de dranken- en kolenhandel die door de families werden gedreven. Begin jaren ’50 overleed firmant Looms en zette Jan Bolk het bedrijf zelfstandig voort vanuit het ouderlijk huis aan de Kerkhofsweg (nu Sluitersveldsingel) in Almelo.

Na het overlijden van Jan Bolk in 1962 nam Henk Bolk, toen 20 jaar, het roer over. Met ondersteuning van zijn moeder en zus werd het bedrijf geleidelijk uitgebouwd waarbij financiële onafhankelijkheid en spreiding van activiteiten de voornaamste uitgangspunten waren.

1934

TIJDLIJN

Distributie van bier - Heineken

Al in de jaren ’60 en ’70 verzorgde Bolk het vervoer van Heineken bier vanuit Amsterdam en Den Bosch naar Twente en werden de vrachten in Almelo overgeladen voor distributie in de regio. De relatie met Heineken bestaat nog steeds; Bolk verzorgt sinds 1995 de horecadistributie voor Heineken in Oost-Nederland, tegenwoordig in opdracht van Sligro vanuit hun distributiecentrum in Deventer.

1960 - 1970

TIJDLIJN

Over spoor, weg en water - containers

In 1985 werd op uitnodiging van NS Goederenvervoer gestart met de overslag van zeecontainers die per trein vanuit Rotterdam werden aangevoerd op het stationsemplacement in Almelo. Daarnaast verzorgde Bolk Container Transport het voor- en natransport van containers over de weg.

1985

TIJDLIJN

Verder groeien - nieuwe vestiging

Omdat het bedrijf gestaag groeide besloot Bolk in 1986 om een nieuwe vestiging te bouwen aan de Beatrix de Rijkweg in Almelo. Het nieuwe pand bood ruimte aan de planning, de administratie, een bedrijfswoning en een opslaghal die thans in gebruik is als werkplaats. Na de sluiting van de Ormet-melkfabriek in 1996 werd het bedrijfscomplex aan de Plesmanweg gekocht waardoor Bolk de beschikking kreeg over ruime kantoor-, opslag- en stallingsmogelijkheden.

1986

TIJDLIJN

Oprichting Combi Terminal Twente - hengelo, rotterdam, almelo

Eind jaren ’90 besloot NS de binnenlandse containertreinen te staken en was Bolk gedwongen om de verbinding met Rotterdam zelf te exploiteren. Hiervoor werd Combi Terminal Twente opgericht die eerst via Emmerich en vanaf 2001 via de nieuwe terminal in Hengelo het vervoer van zeecontainers per binnenvaart verzorgde. Inmiddels heeft CTT zich ontwikkeld tot een toonaangevende speler in het syncromodaal vervoer met vestigingen in Hengelo, Rotterdam en Almelo.

1990

TIJDLIJN

Begin 21e eeuw (Ontwikkelen en specialiseren in verschillende transportmarkten)

Naast het containervervoer en de horecadistributie ontwikkelde Bolk zich verder in het normale huifvervoer met klanten zoals Grolsch, Apollo Vredestein en Ten Cate. Daarnaast specialiseerde Bolk zich steeds meer in het exceptioneel vervoer op de langere afstand (o.a. Italië) en in projectvorm (o.a. siloprojecten). Begin 21e eeuw werd gestart met het vervoer van windturbine-onderdelen, een nieuwe activiteit waarin de grenzen van afmetingen en gewichten steeds verder worden opgezocht.

2000

TIJDLIJN

Zelfstandige continuïteit (uitbouwen activiteiten)

In 2007 besloot de familie Bolk het bedrijf te verkopen aan het management om zodoende de zelfstandige continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Na deze overname is onverminderd verder gewerkt aan het uitbouwen van de activiteiten en het vastgoed van Bolk met onder andere vestigingen in Oostenrijk, Roemenië en Frankrijk en warehouses naast de terminals in Hengelo en Almelo.

2007

TIJDLIJN

Anno nu (Stabiel en innovatief de toekomst tegemoet)

Anno nu is Bolk een stabiel en uitermate innovatief transportbedrijf en betrokken partner in warehousing met uiteenlopende activiteiten, opdrachtgevers en samenwerkingen. Geen uitdaging is te groot. Bolk levert bij ieder vervoersvraagstuk en logistieke uitdaging een duidelijke toegevoegde waarde. Want een ‘Bolk-mens’ denkt mee, zoekt oplossingen en verlegt grenzen. Deze persoonlijke inbreng is bepalend voor de organisatie en uitvoering van onze dienstverlening. Onze mensen maken onze kwaliteit. Zij vormen de basis van ons succes.

2024

TIJDLIJN

Grensverleggend en veelzijdig

Kwaliteit zonder compromissen

Een hoge standaard

Een goede partner, sterke relaties

Laat weten waarbij u onze hulp nodig heeft.
Bolk bedenkt en regelt altijd de juiste oplossing voor uw transportvraag