Bolk
magazine

Winter 2022

Beste Bolkgenoten,

Onlangs vond bij CTT Almelo de aftrap plaats van een vierjarig project dat moet leiden tot autonoom transport van containers op het XL Businesspark. De technische universiteiten van Eindhoven, Delft en Enschede, de hogescholen van Rotterdam en Arnhem/Nijmegen en onderzoeksinstellingen TNO en TKI Dinalog werken samen met een aantal bedrijven waaronder Bolk en CTT aan dit doel.

In dit project wordt gewerkt aan voertuigtechniek, infrastructuur, besturingssoftware en juridische randvoorwaarden die nodig zijn voor zelfstandig en ‘onbemensd’ vervoer. De ontwikkelingen op dit vlak gaan snel. Waar twee jaar geleden het omkoppelen van opleggers en het achteruit aandocken nog problematisch waren, rijden nu miniatuur-vrachtwagens moeiteloos met drie gekoppelde aanhangers een nette bocht achteruit. Vanuit een simulator in Almelo wordt een 1:3-schaalmodel in Eindhoven met 5G-communicatie bestuurd. Met een druk op de autodock-knop parkeert het schaalmodel zichzelf op de millimeter nauwkeurig achterwaarts tegen een laaddock.

Bolk en CTT doen mee aan dit project omdat het XL Businesspark een ideale proeftuin biedt voor deze ontwikkeling. Voor de eerste stap is ruimte op eigen afgesloten terrein. Bij de volgende stap kan een klein stuk openbare weg worden afgesloten om bij het naastgelegen warehouse om te koppelen. En voor de eerste ritten tussen ander verkeer kan op het XL Businesspark een semiopenbare situatie worden gecreëerd.

Dit soort innovaties houden Nederland in de kopgroep van logistieke hotspots. Het brengt bovendien in de toekomst een oplossing voor verduurzaming en het chauffeurstekort. En het houdt studenten en onderwijsinstellingen geïnteresseerd in transport en logistiek.

Tijdens een korte pauze vroeg een chauffeur naar de achtergrond van deze bijeenkomst. Hij begreep het nut van dit soort innovaties volledig, maar hoopte toch dat hij zijn pensioen mocht halen met diesel in de tank, spiegels aan de cabine en hemzelf achter het stuur. Die zekerheid kreeg hij, hoewel zijn pensioen nog wel even op zich laat wachten. Ondanks alle ontwikkelingen en innovaties blijft, zeker in het de beroepsgroep chauffeurs, altijd werk bestaan voor vakmensen met een positieve instelling.

We wensen u veel leesplezier met de verhalen over vakmensen én over innovaties in dit magazine!

Fijne feestdagen en een geweldig 2023 gewenst!

Directie Bolk en CTT

 

 

Projecten

Opslagtanks over weg-water-weg

Korte route – Extreme lading

Artikelen

Laat weten waarbij u onze hulp nodig heeft.
Bolk bedenkt en regelt altijd de juiste oplossing voor uw transportvraag