Bolk
magazine

Zomer 2023

Beste Bolkgenoten,

Het XL Businesspark langs de A35 beleeft momenteel een eindsprint. De nieuwbouw van Bleckmann is gereed, nog eens zes panden zijn in aanbouw en binnenkort start een zevende project.

Bleckmann heeft het eerste volledig circulair gebouwde distributiecentrum van Nederland gerealiseerd. Stellar Development bouwt een logistiek pand dat straks door een groenscherm van een kilometer lengte aan het zicht wordt onttrokken. Elektramat, Tecnotion en VDL kunnen verder groeien dankzij nieuwe ruimte. Op korte termijn breidt Timberland het pand uit en worden nieuwe merken van het moederbedrijf VF aan de operatie toegevoegd. En Panattoni en Heylen hebben nog mogelijkheden voor nieuwe vestigingen.

Het XL Park huisvest een mooie mix van productie, handel, recycling en logistiek. Bijzonder is dat alle gevestigde bedrijven stevige wortels hebben in de regio, waaronder de succesvolle webshops van Kees Smit en Elektramat uit Almelo en Enschede, fietsenbouwer Cannondale uit Oldenzaal en oliebedrijf Eurol uit Nijverdal. En door de magazijnfunctie op het XL Park onder te brengen kunnen veel andere bedrijven uit de omgeving verder groeien.

Voor de deelnemende gemeenten en de provincie is het XL Park een financieel succes en de WOZ-inkomsten voor Almelo lopen in de miljoenen per jaar. Over betere OV-verbindingen wordt nagedacht en de pas opgerichte Smart Energy Hub gaat proberen het gebrek aan mogelijkheden voor het terugleveren van zonnestroom op te lossen.

Door deze eindsprint is de discussie over de noodzaak voor een vervolg op het XL Park, aan de overkant van het Twentekanaal, positief afgerond. Het tweede XL Park is bedoeld voor hoogwaardige en innovatieve industrie en wordt via een nieuwe brug langs de A35 vanaf het huidige XL Park ontsloten.

In de jaren ’90 werd in het Lansinkberaad besloten dat Twente een centraal bedrijventerrein nodig had voor de vestiging van grootschalige bedrijvigheid. Uit de MER-studie kwam naar voren dat Almelo-Zuid de beste keuze was, vanwege de goede ontsluiting en de relatief lage landschappelijke waarde. Ruim twintig jaar later is het XL Park een succes met onder meer bedrijven die tijdens de planvorming nog niet eens bestonden. Dat maakt ons erg benieuwd naar de nieuwe activiteiten over tien jaar op XL Park 2.

Veel leesplezier,

Directie Bolk en CTT

Projecten

Opslagtanks over weg-water-weg

Korte route – Extreme lading

Artikelen

Laat weten waarbij u onze hulp nodig heeft.
Bolk bedenkt en regelt altijd de juiste oplossing voor uw transportvraag